Últims articles:

22/2/08

La població ocupada a Sant Antoni es debilita

Segons les últimes dades estadístiques de la Seguretat Social (Servei Català d'Ocupació), a finals del 4rt trimestre de 2007 hi havia 1.308 residents a Sant Antoni inscrits a la Seguretat Social en els Règims General i d'Autònoms.

A Sant Pere de Vilamajor aquest total va ser de 1.282 persones.


La diferència, és mínima: Sant Antoni només té una diferència de 26 treballadors residents inscrits a la Seguretat Social.

Cal tenir en compte que la població total de Sant Antoni supera d'unes 800 persones la de Sant Pere de Vilamajor.


El fet més interessant, però, és que aquesta diferència en treballadors afiliats era de 121 persones a finals de 2006. Tot fa pensar que la diferència s'homogenitza amb la dels primers trimestres de 2005, quan va ser de 25-30 persones.

Tot i els cicles estacionals que signifiquen una lleugera davallada dels afiliats en el 3er trimestre de cada any (tant a Sant Pere com a Sant Antoni), la tendència de Sant Pere de Vilamajor és clarament d'augment sostingut, i més irregular a Sant Antoni.

Evolució dels residents totals afiliats a la Seguretat Social. Sant Pere-Sant Antoni
Analitzant aquests comportaments, la dinàmica poblacional més intensa a Sant Pere, ha generat en el segon semestre de 2007 un increment notable dels residents assalariats, mentre que a Sant Antoni aquest nombre ha disminuit substancialment. (Nota: les dades d'atur no tenen correlació amb aquestes variacions).

El gràfic següent posa de manifest la diferència entre els assalariats residents a Sant Pere respecte els residints a Sant Antoni. S'aprecia la
mínima de diferència (14 assalariats) en el 3er trimestre de 2006, i com aquesta diferència es recupera posteriorment fins els 115 de finals de 2007.

És important la dada de què els assalariats afiliats a la Seguratat Social només han incrementat en total de 23 persones a Sant Antoni durant l'any 2007. En canvi, a Sant Pere, els afiliats assalariats han augmentat de forma molt important, de 106 persones, en la seva pràctica total degut al sector serveis.

Evolució dels residents assalariats afiliats a la Seguretat Social. Sant Pere-Sant Antoni
Aquestes diferents evolucions s'expliquen sobretot per les pròpies diferències en el nombre d'assalariats en el sector serveis, del què depenen el 61% dels assalariats de Sant Antoni i només el 37% dels assalariats residents a Sant Pere.

Evolució dels residents assalariats en el sector serveis afiliats a la Seguretat Social. Sant Pere-Sant Antoni

La pràctica totalitat de l'increment de treballadors residents a Sant Pere s'ha centrat al 2007 en el sector serveis (100 treballadors d'increment en un any del total d'assalariats que ha incrementat de 106), mentre que a Sant Antoni només han crescut
de 15 persones els assalariats en aquest sector en el darrer any, (essent el creixement total dels assalariats afiliats només de 23 persones).

Evolució de les diferències en el nº de residents assalariats totals. Sant Pere-Sant Antoni
En el cas dels assalariats, el canvi de tendència es dóna a efecte precisament en el tercer trimestre de 2006.

Quant als afiliats al règim d'autònoms, tant Sant Antoni com Sant Pere de Vilamajor han mantingut una evolució a l'alça molt similar.

Evolució dels residents autònoms afiliats a la Seguretat Social. Sant Pere-Sant Antoni

Noti's que els autònoms són en nombre superiors a Sant Antoni comparativament, mentre que en assalariats passa a l'inrevés; Sant Pere supera a Sant Antoni.

Sense dubte, el desigual creixement poblacional està tenint una influència decissiva en aquestes diferents evolucions en l'àmbit laboral: de fet, estan canviant acceleradament (i en sentits oposats) els perfils socio-laborals sectorials de les dues poblacions de Vilamajor. Ho anirem seguint.