Arran de la notícia de què el Departament d'Ensenyament no obrirà la tercera línia de P-3 a l'Escola Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor, i què a mig termini la deixarà només com a Institut, resulta oportú veure fins quin punt hi ha raons per aquesta decisió:
Evolució de la població de 3 anys als municipis de Vilamajor. 2000-2012
Dades a finals de cada any
Es posa en evidència que des de l'any 2006 el nombre d'infants de 3 anys pràcticament està estancat, a l'entorn dels 125 nens i nenes. Notar que, malgrat que Sant Antoni de Vilamajor té una població total molt superior, el nombre d'infants de 3 anys es manté pràcticament igual en els dos municipis.
Tenint en compte que el grau de 0 a 3 anys no és d'ensenyament obligatori i l'ampliació de l'Escola Joan Casas de Sant Antoni de Vilamajor que permetrà acollir la demanda del primer cicle d'educació infantil, no es justifica l'ampliació a tres línies de P-3 a l'Escola Vilamagore.
La tendència de futur vindria a confirmar aquesta decissió, doncs, d'una banda, l'evolució dels naixements als dos municipis es troba en una etapa d'estancament en els darrers set anys:
Evolució dels naixements als municipis de Vilamajor. 2000-2011
Fet que propicia que el nombre de nadons (població menor d'1 any) es trobi estancanda entre els 100 i els 125 nadons, amb tendència a la baixa en els darrers dos anys.
Evolució de la població menor d'1 any als municipis de Vilamajor. 2000-2012
Dades a finals de cada any
Tot plegat, els fluxos migratoris dels infants de 0 a 3 anys, que han proporcionat nous efectius a la població en arribar a l'edat de tres anys, han experimentant fortes davallades a Sant Antoni de Vilamajor a partir de l'inici de la crisi, per be que al 2012 han retornat a valors més estabilitzats. A Sant Pere es continua mantenint a l'entorn del saldo positiu dels 10-15 infants, gràcies a l'immigració neta de parelles joves amb nadons.
Tampoc el balanç migratori justifica doncs l'ampliació de les dotacions de P-3:
Saldo migratori de la població de fins a 3 anys als municipis de Vilamajor. 2003-2012
Nota: la gràfica presenta la diferència entre els infants de 3 anys en l'any de referència, respecte els infants de 0 anys existents tres anys abans. Equival al saldo migratori que hi ha hagut en els infants de fins 3 anys.
Sia com sia, la tendència és d'una certa estabilitat de la població de P-3 a Sant Pere de Vilamajor, i de lleugera davallada a Sant Antoni de Vilamajor.
En el conjunt dels dos municipis, la població en edat escolar tendeix a disminuïr en el tram dels 0 a 6 anys i pel que fa a la ESO, a mig termini pot considerar-se estancada, després dels importants creixements de la darrera meitat dels anys 10's, sent suficients fins a 5 línies per cobrir la totalitat de la demanda potencial dels dos municipis:
Evolució de la població escolar de Vilamajor per edats: 2006-2012
Sembla coherent que els nostres governants estudiïn les dades abans de prendre decissions que costen molts diners, ja que després passen coses com la de l'aeroport de Castelló.
Vegeu també: Evolució de la població en edat escolar a Vilamajor.
Font de les dades: Padrons municipals d'habitants i Moviment natural de la població, IDESCAT.
Nota: Totes les dades es refereixen a la població a finals de cada any de referència. Reitero el meu agraïment als Ajuntaments de Sant Pere i de Sant Antoni que hagin facilitat les dades provisionals a 1-1-2013, sense les quals els estudis demogràfics estarien desactualitzats.
4 comentaris:
M'he trobat aquest article de casualitat i, és cert, hi fas un desplegament de dades bastant impressionant, però em sembla que les interpretacions que n'extreus disten molt de ser objectives i tendeixen a ser simplistes.
En primer lloc, es nota que tant te fa la qualitat en l'educació i que l'única cosa que veus són números i despeses. Si podem amuntegar els nens del poble en dues classes de 30 alumnes, per què n'hi hauria d'haver una tercera, oi? És cert, en la nostra època les classes eren de 31 i fins i tot 32 alumnes, però se suposa que han passat unes quantes dècades i que les coses han de millorar. A més, qualsevol economista sap que les inversions poden originar pèrdues a curt termini, però que si es fan bé poden generar molts més beneficis a llarg termini. Doncs d'això mateix estem parlant, d'invertir en educació (que tots sabem que val molts diners) perquè les properes generacions tinguin més oportunitats de formar-se, reinventar-se, tenir iniciativa, etc.
Deixa'm comentar la següent frase: "Tenint en compte que el grau de 0 a 3 anys no és d'ensenyament obligatori i l'ampliació de l'Escola Joan Casas de Sant Antoni de Vilamajor que permetrà acollir la demanda del primer cicle d'educació infantil, no es justifica l'ampliació a tres línies de P-3 a l'Escola Vilamagore."
Apa, què fàcil! En el tercer paràgraf ja has trobat la sol·lució! Com pot ser que encara hi hagi gent que no ho vegi tan clar!
En primer lloc, tinc entès que l'escola Joan Cases amplia espais perquè ara estan com en una llauna de sardines, però NO amplien línies, es a dir que seguiran acollint-ne només dues i per tant seguiran sense poder cobrir tota la demanda de Sant Antoni.
En segon lloc, la tendència demogràfica a Catalunya, al Vallès Oriental i a Vilamajor segueix sent a l'alça (per bé que el ritme de creixement ja no sigui el d'abans de la crisi). En tot cas, segueix sent a l'alça, així que la teva afirmació de que no es justifica la obertura de P-3 al Vilamagore és, si més no, molt atrevida.
Finalment, deixa'm comentar que no estem parlant d'ampliar l'escola Vilamagore com dius tu, sinó que el que es vol fer és tancar P-3 (que no és el mateix). A més, les clases de P-4 a 6è seguiran funcionant. Realment creus que aquesta mesura suposarà un gran estalvi per a l'Ajuntament?
És més, si tan segur estàs que sobra una línia de P-3, per què no t'has plantejat de tancar-ne una al Torre Roja en lloc de la del Vilamagore. Així mantindiem l'oferta educativa de les dues esccoles i tots contents, no creus?
Per acabar, la comparativa amb el tema de l'aeroport de Castelló, estaràs d'acord amb mi que és simplement demagògica, per no dir malintencionada. Què té a veure una aeroport que no té avions amb una escola que sí que té alumnes (concretamen uns 150)...
PD: cap al final de l'article dius que a Sant Pere el saldo migratori de nens de 0 a 3 anys es manté a l'entorn dels 10 infants, gràcies a l'immigració neta de parelles joves amb nados. Bingo! Doncs aquí entro jo. Tinc uns 30 anys, dos fills petits i fa poc més d'un any que la meva parella i jo vam decidir venir a viure a St. Pere. A veure si endevines perquè vam decidir-nos per aquest poble....? Doncs sí, per l'escola Vilamagore. No serà que Sant Pere, amb la seva millor oferta educativa, està aconseguint atraure families d'altres pobles, cosa que no passa a Sant Antoni?
PD2: si vols demostrar la tendència a la baixa d'una gràfica, ho hi posis mai a l'última columna una dada parcial (juny 2012), com has fet en un parell de gràfiques. D'això se'n diu manipular la informació.
Celebro que t'arribis al bloc, ni que sigui per casualitat.
No puc per menys que acceptar les teves crítiques, però en tot cas les dades reals són les què aporten base per a les mateixes, com pretenia.
Una precisió, (PD2) les dades a juny 2012 són saldos a la data, és a dir, la situació existent a aquesta data, no pas, com sembla que interpretes, dades d'increments des de l'any 2011, que òbviament estarien segades doncs analitzarien eventuals variacions de sis mesos, i no pas de 12 mesos com a les dades que antecedeixen.
Sia com sia, les dades reflecteixen un evident estancament, com menys, de la població de P-3 a Vilamajor, amb una tendència de lleugera disminució. Només cal mirar el padró de 1-1-2012 recentment publicat, en què tota la població de Sant Pere de Vilamajor ha crescut en un any de només 20 habitants, menys que el creixement vegetatiu.
Només afegir una dada a aquest estudi, primer, per l'anònim, a aquests 150 alumnes podries restar els 40, repeteixo 40 alumnes que van marxar el curs passat d'aquesta escola, ja està bé de pintar-ho tot de color rosa, aquests nens la majoria nascuts, i empadronats a Sant Pere han hagut de marxar del municipi, perque els seus fills rebin una educació millor, així que si no vols manipulació de la informació no tiris del fil, ja que no és "oro todo lo que reluce", i pregunta a l'escola Torre Roja o a l'escola Joan Casas quantes vegades a la seva història els hi han marxat 40 alumnes en un any, així que podeu pintar-ho tan maco com vulgueu, però si vols podem parlar de com en aquesta escola tracteu a les famílies que qüestionen qualsevol cosa de les que fan amb els seus fills, i podem tirar del fil i parlar de moltes coses més si vols, "almenys aqui hi ha llibertat d'expressió". Veneu una escola oberta i pública de qualitat que per molt que la tendència demogràfica a Catalunya sigui a l'alça, no s'omplirà ja que és una escola que no es vol fer gran perque no podria llavors dur a terme el seu "magnífic" projecte, així que si no vols manipulació de dades tu tampoc manipulis.
Em sap greu, Anònim, però l'any passat jo no hi era, així que no puc parlar gaire del que va passar. El que sí que et puc dir és que, pel to que utilitzes quan parles del Vilamagore, uns i altres us deveu haver barallat molt. Evidentment, m'agradaria saber els motius pels quals tanta gent va marxar. Està clar que alguna cosa no es va fer bé (tant de bo hagin après la lliçó). Si vols, podries fer-me’n cinc cèntims. De totes maneres, jo tinc la consciència molt tranquil•la ja que el meu fill (i jo) estem encantats amb l'escola.
Corregeix-me si m'equivoco, però em sembla que no menteixo quan dic que a l'escola hi ha 150 alumnes. És cert, si l'any passat no n'hagués marxat cap, ara en serien 190. Tot i això, no acabo d'entendre per què em dius manipulador.
Per acabar, m'encanta que les famílies “qüestionin coses”, com dius. Crec que precisament aquest és un dels problemes que tenen moltes escoles, que els pares no podem qüestionar res. No m'imagino com reaccionarien al Torre Roja o al Joan Cases si els plantegés que vull una educació més activa per al meu fill i que no m'agrada que el tinguin assegut a la cadira escoltant les lliçons del mestre. Segurament em dirien que ells tenen el model que tenen i que no hi ha res a parlar. Per cert, com tracten a les famílies que qüestionen les coses que es fan amb els seus fills? T'ho pregunto per si algún dia se'm passa pel cap qüestionar res.
Publica un comentari a l'entrada