Últims articles:

29/10/09

Evolució històrica del creixement vegetatiu en els municipis de Vilamajor

La publicació de les dades de moviments naturals de la població de l'any 2008 ens permet anar enrera en el temps i observar què ha passat a Vilamajor en els últims 30 anys:


Creixement vegetatiu (*) acumulat de la població als municipis de Vilamajor: 1980-2008
(*) Creixement vegetatiu: naixements menys defuncions.

Moviments naturals acumulats de població a Sant Pere de Vilamajor: 1980-2008
Moviments naturals acumulats de població a Sant Antoni de Vilamajor: 1980-2008

Es poden apreciar quatre fases d'aquesta evolució, tant en termes absoluts com comparatius:

Fases del creixement vegetatiu de la població als municipis de Vilamajor: 1980-2008
1ª Fase: 1980-1987:

Venint d'una dècada dels 70 marcada per un repunt conjuntural dels moviments naturals, aquesta primera fase és la d'atonia: tant Sant Antoni com Sant Pere de Vilamajor es mantenen en creixements vegetatius nuls, tirant a negatius a Sant Antoni i positius a Sant Pere:


Creixement vegetatiu acumulat de la població als municipis de Vilamajor: 1980-1987
Resultats acumulats en 8 anys:
- Sant Pere: 3 persones.
- Sant Antoni: -6 persones


2ª Fase: 1988-1994:

Sant Antoni experimenta una recuperació en el seu moviment vegetatiu, mentre que Sant Pere de Vilamajor continua en creixements nuls.


Creixement vegetatiu acumulat de la població als municipis de Vilamajor: 1988-1994

Resultats acumulats en 7 anys:
- Sant Pere: 2 persones.

- Sant Antoni: 26 persones


3ª Fase: 1995-2000:

Tots dos municipis experimenten importants recuperacions del seu saldo natural de població, començant decididament Sant Antoni al 1996, i repuntant Sant Pere al 2000, any en què atrapa a Sant Antoni de Vilamajor.
En aquests 6 anys l'increment vegetatiu de la població als dos municipis s'iguala, en uns 66-68 habitants acumulats.

Creixement vegetatiu acumulat de la població als municipis de Vilamajor: 1995-2000


Resultats acumulats en 6 anys:
- Sant Pere: 68 persones.
- Sant Antoni: 66 persones


4ª Fase: 2001-2008:

És la fase dels increments vegetatius més important de la història de Vilamajor. Sant Pere comença a enfilar decididament, i Sant Antoni, més tímid fins el 2005, es recupera amb molta força a partir d'aquest any i s'equipara amb Sant Pere de Vilamajor en la línia de creixement.

Creixement vegetatiu acumulat de la població als municipis de Vilamajor: 2000-2008

En aquests vuits darrers anys, el creixement acumulat als municipis de Vilamajor supera tot l'increment dels 30 anys anteriors. Però Sant Pere de Vilamajor supera en aquest interval llargament el creixement vegetatiu acumulat de Sant Antoni, d'unes 50 persones acumulades:

Resultats acumulats en 8 anys:
- Sant Pere: 238 persones.
- Sant Antoni: 187 persones


Les dades recents posen de manifest però un canvi de tendència, que s'experimenta al 2006, any en què Sant Antoni comença a posar en marxa el seu boom immobiliari (*):

Creixement vegetatiu anual de la població als municipis de Vilamajor: 2000-2008

Així, si de 2000 a 2005 Sant Pere havia estat molt per sobre de Sant Antoni de Vilamajor quant al creixement vegetatiu acumulat (170 contra 101 persones en total, respectivament), del 2006 al 2008, Sant Antoni igula i supera lleugerament Sant Pere (98 contra 93), tots dos amb espectaculars increments vegetatius nets per sobre de les 30 persones.

L'anàlisi

Indubtablement, l'explicació fonamental d'aquest increment vegetatiu de la població als municipis de Vilamajor es deu a la vinguda de població de mitjana edat, i que per tant de forma més immediata entra en fase reproductiva.

Cal tenir en compte que la població total de Sant Antoni supera d'un 37% la de Sant Pere de Vilamajor, fet pel qual és normal que tant els naixements com les defuncions siguin més altes a Sant Antoni que a Sant Pere de Vilamajor, però hi ha dues diferències importants entre els dos municipis, com es pot apreciar analitzant la gràfica següent:

Proporció entre Sant Antoni i Sant Pere en diversos segments de població
Nota: la gràfica representa el major pes (en tant per 1) de la població de cada segment entre Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor.

a) D'una banda el major increment de població de mitjana edat que ha vingut a viure a Sant Pere, en termes relatius, respecte Sant Antoni, fet que explicaria l'increment de naixements de Sant Pere proporcionalment per sobre dels de Sant Antoni

A la gràfica anterior aquest fenòmen es representa per la menor proporció que representa la població femenina de 25 a 44 anys, en ambdós municipis, respecte la proporció entre la població total dels mateixos; 1,23 respecte 1,37 al 2007.

Naixements anuals als municipis de Vilamajor: 2000-2008

Els naixements però es comencen a recuperar a Sant Antoni a partir del 2006, fet que explica l'empenta del creixement vegetatiu net que ha esdevingut a Sant Antoni en els darrers tres anys.

b) D'altra banda un major component de persones de major edat a Sant Antoni que a Sant Pere, fet que explica en bona part el major nombre de defuncions, absolut i relatiu, a Sant Antoni que a Sant Pere.

A la gràfica inicial d'aquest apartat aquest fenòmen es representa per la major proporció que representa la població de major edat -més de 64 anys- en ambdós municipis, respecte la proporció entre la població total dels mateixos; 1,39 si considerem els més grans de 64 anys, i 1,68 si tenim només en compte els més grans de 74 anys, respecte 1,37 de proporció entre les poblacions totals dels dos municipis al 2007.

Defuncions anuals als municipis de Vilamajor: 2000-2008
Les diferències entre Sant Pere i Sant Antoni quant a població de major edat s'estan reduïnt però, degut a un progressiu increment d'aquest segment de població a Sant Pere en termes relatius.

Les previsions per al futur

A curt termini, Sant Antoni recuperarà els seus increments vegetatius per sobre dels de Sant Pere, però més baixos que els que li correspondrien per la diferència existent en la seva població total.

Conjuntat amb una atonia relativa del creixement poblacional de Sant Antoni respecte el de Sant Pere, també es probable que més enllà dels propers 2 ó 3 anys els creixements vegetatius d'ambdós municipis tendeixin a igualar-se en termes proporcionals.

Més endavant, l'increment de la taxa natural de mortalitat a Sant Pere i l'aturada dels moviments migratoris poden mantenir el reequilibrament del creixement vegetatiu relatiu de Sant Antoni, i probablement, degut a la major capacitat de Sant Antoni per fixar població jove, la superació posterior dels creixements vegetatius relatius, a favor de Sant Antoni de Vilamajor.

(*) Si observeu la gràfica de l'enllaç veureu que al 2005, Sant Pere de Vilamajor experimenta una pujada inusitada dels habitatges iniciats: un 60% d'aquest increment es deu a una variable artificial: la pluja de permisos de construcció demanants (i que trigaran encara uns anys a ser executats) en previsió de dos factors: demanar-los abans de l'aprovació del nou Codi Tècnic de l'Edificació, que imposa criteris més sofisticats per als habitatges de nova construcció, i també en previsió de què el nou POUM, que llavors es posava en marxa, pogués a l'hora endurir o restringir determinades formes edificatòries a Sant Pere de Vilamajor.