Últims articles:

21/11/11

Gastar més del què s'ingressa: qui ho paga?


Evolució de l'execució del pressupost no financer de la Generalitat de Catalunya. Acumulats al mes d'octubre (milers d'Euros)
La generalitat té tancat els mercats majoristes de deute, i ha d'acudir als "bons patriótics". La última emissió ha servit només per poder tornar els venciments de la emissió que va fer el tripartit, doncs només li va quedar un excedent d'uns 600 milions. I pagant un 7,75% pels bons a 2 anys (5,25 més una comissió als bancs del 2,5%). Abans de finals d'any necessitarà encara uns 1.000 milions que s'hauran de treure de la banca.

De la seva banda, l'Estat espanyol continua pagant més interessos pels diners que necesita per no fer fallida. El gràfic següent compara els tipus d'interès de les darreres emissions de deute de l'Estat:

Tipus d'interès comparatius pagats per les subhastes de Deute Públic espanyol

Abans de finals d'any l'Estat ha d'acudir als mercats encara en quatre ocasions:

- 1 de desembre: Bons a 5 anys
- 13 de desembre: Lletres a 12 i 18 mesos
- 15 de desembre: Obligacions a 10 anys
- 20 de desembre: Lletres a 3 i 6 mesos

Interessant descobrir l'herència d'en Zapatero:

Pagaments compromessos a setembre de cada any. Administració General de l'Estat espanyol (milions d'Euros)

Venciments dels pagaments futurs de l'Estat per anys. Situació a 30 de setembre de 2011 (milions d'Euros).Total pendent: 703.000 milions d'Euros
Per a què us feu una idea, a setembre de 2011, dels 132.096 milions de despeses acumulades de l'Estat, 54.932 milions (un 42% de les despeses) han estat aplicades a pagar interessos (17.666 milions) i retornar deute (37.266 milions), mentre que un 47% dels ingressos dels pressupostos s'han obtingut de l'endeutament (72.613 milions de deute). Aixó ha servit per finançar com s'ha pogut els 37.000 milions de déficit no financer (ingressos corrents menys despeses corrents) acumulat enguany fins el setembre.

Fins l'any 2014, gairebé la meitat de les despeses de l'Estat se n'aniran a pagar compromisos de deutes ja existents avui.
Com sia que no hi haurà superàvit pressupostari corrent (ans al contrari, es preveu déficit) l'Estat s'haurà d'endeutar per pagar els venciments del què ja es deu, més un suplement per financar el nou déficit.
Una espiral que compromet el 50% de les despeses de l'Estat, xifra que està fora de tota mida.

Els excesos d'en Zapatero han significat pobresa per a molts anys.

Quan llegiu les xifres de deute i déficit en percentatge del PIB, penseu que els pressupostos de l'Estat signifiquen poc menys del 20% del PIB, de manera que un 5% del PIB de déficit representa un 25% dels pressupostos de l'Estat, i un 60% del PIB de deute, 3 vegades els pressupostos de l'Estat (interessos apart).
El PIB de catalunya (poc més de 200.000 milions d'Euros), representa unes 6 vegades els pressupostos de la Generalitat.