Últims articles:

4/11/11

L'atur es dispara a Sant Pere amb un récord històric


Les dades de l'atur al mes d'octubre no han estat gens bones, ni a Espanya ni al conjunt de Catalunya.

Pel que fa als municipis de Vilamajor, la dada d'atur ha estat especialment dolenta a Sant Pere, on ha crescut en un sol mes de 18 persones, situant la xifra d'aturats inscrits a les llistes del SOC en 323 persones, assolint així un récord històric, en superar el lamentable récord anterior de 310 establert a l'abril de 2010.

Evolució mensual de l'atur a Sant Pere de Vilamajor

Es trenca així a Sant Pere de Vilamajor, de manera definitiva per al 2011, l'excel.lent comportament de la xifra d'aturats que hi va haver al llarg de 2010.

A Sant Antoni de Vilamajor, en canvi, l'evolució, sense deixar de ser negativa, es troba en uns nivells molt més estables, i fins i tot, lluny de la mala tónica general ha disminuït l'atur d'una persona en el mes d'octubre, situant-se en 408 aturats.

Evolució mensual de l'atur a Sant Antoni de Vilamajor

La contenció de l'atur a Sant Antoni té un marcat component de génere, doncs només està creixent l'atur femení, i a un ritme molt alt. L'atur masculí, en canvi, fa justament 1 any que està decreixent en termes mitjos:

Evolució de l'atur per sexes als municipis de Vilamajor. Homes
 Nota: la línia negre representa la mitjana anual móbil.

Evolució de l'atur per sexes als municipis de Vilamajor. Dones
Nota: la línia negre representa la mitjana anual móbil.

A Sant Pere, l'evolució de l'atur va en paral.lel en ambdós géneres, i s'ha disparat en tots dos casos en els darrers tres mesos.

La tendència a Sant Antoni de Vilamajor és d'una contenció en el creixement de la xifra d'atur, oscil.lant al voltant dels 400 aturats/des, mentre que a Sant Pere, desprès del respir del 2010, l'atur torna a repuntar amb intensitat.

Evolució comparada de l'atur als municipis de Vilamajor
 

La mala evolució de la xifra d'atur a Sant Pere de Vilamajor es pot apreciar amb l'assoliment d'un altre récord històric, per negatiu: mai l'atur havia crescut tant al llarg de l'any fins el mes d'octubre: 56 persones més aturades en el què portem d'any, fins i tot per sobre dels creixements haguts en els fatídics anys 2008 i 2009.

Evolució de l'atur a Sant Pere de Vilamajor. Acumulats des de l'inici de cada any
 
A Sant Antoni de Vilamajor, en canvi, en el què portem d'any l'atur ha crescut molt moderadament, de només 12 persones, en una evolució similar a la de l'any passat.
Evolució de l'atur a Sant Antoni de Vilamajor. Acumulats des de l'inici de cada any

En analitzar aquestes dades cal tenir en compte el creixement de la població dels dos municipis per la via de les immigracions, que han suposat que, fins el mes d'agost d'enguany, el nombre de persones majors d'edat que han fixat la seva residència a Sant Antoni hagi augmentat de 50, i 45 a Sant Pere de Vilamajor, per la qual cosa es pot estimar que la dada d'atur relatiu a Sant Antoni de Vilamajor es manté pràcticament estancada al llarg del 2011.