Últims articles:

11/2/12

Actualitzada la nova base de càlcul per al IPC a partir de gener


Atenent a l'Enquesta de Pressupostos Familiars i a altres canvis en les pautes de consum, l'Institut Nacional d'Estadística ha actualizat la cistella d'articles que s'inclouen per al càlcul de l'IPC.

Per exemple, apart de modificacions en la valoració d'aliments frescs, s'han eliminat els discos CD gravables o el lloguer de películes, i s'han inclós els "tablets" i els discs durs portàtils, o nous serveis com la fotodepilació o els logopedes.

A la taula següent podeu observar cón han quedat les ponderacions dels diferents grups d'articles en el IPC, comparant-les amb les vigents fins al 2011.

Aquesta revisió ja s'aplicarà en la dada de l'IPC del gener.

Font: INE

Doneu-vos compte que a Espanya la despesa en Educació que paguen les famílies no arriba al 1,4% de les despeses de consum familiar, mentre que a la Sanitat s'hi dedica el 3,21% d'aquest consum. En conjunt la població espanyola dedica aquestes dues partides, de la nostra butxaca en promig de l'Estat, gairebé tant com en Comunicacions
Davant de les retallades a l'Estat del Benestar de Franc que ens pensavem tenir, convé reflexionar aquestes dades.

La mostra d'articles de l'IPC es recull en 29.000 establiments de 177 municipis (totes les capitals de província i 125 altres municipis). En 97 municipis es recull tota la mostra d'articles que pondera per al IPC, en 44 municips es recull tota la mostra d'alimentació i part de la resta de la cistella, i en 36 aproximadament la meitat dels articles de la mostra. 

En total es recullen els 220.000 preus de 489 tipus d'articles amb què s'elabora mensualment l'IPC.

Seria interessant que cadascú fes un estudi per comparar la pròpia despesa familiar amb les ponderacions de l'IPC (recordeu que no s'inclouen en l'index l'adqusició d'habitatge ni la de vehicles, tot i que si el lloguer i el consum de benzina i reparacions).