Últims articles:

14/5/12

Canvi de cicle en el creixement de la població dels municipis de Vilamajor


Amb l'inici de la crisi, la població dels municipis de Vilamajor ja començar a desaccelerar-se.


Primera fase de desacceleració: 2008-2009. Sant Antoni arriba a mínims històrics

A Sant Antoni de Vilamajor, l'esgotament es va començar a produir més aviat, a finals de 2007. A Sant Pere el fenòmen trigà uns mesos, i es va iniciar la desacceleració del creixement poblacional al setembre de 2008. En els dos casos, la davallada es va iniciar a partir dels rècords històrics equiparables als de 2002-2003, quan es creixia de 250 persones/any a Sant Antoni i entre 175 i 200 a Sant Pere.

Al desembre de 2008 la població de Sant Antoni va començar a crèixer a ritmes inferiors als de Sant Pere.

A Sant Antoni, la davallada del creixement poblacional va ser molt profunda, en caiguda lliure, fins arribar pràcticament a un mer creixement vegetatiu a finals de 2009, amb només 42 persones de creixement mig en tot un any, coincidint també amb el mínim assolit en el creixement de Sant Pere en aquell primer any de crisi, per bé que aquest municipi encara amb uns creixements molt notables, superiors als 100 habitants/any.

200 habitants/any de caiguda a Sant Antoni i més suau, d'un centenar, a Sant Pere van ser les conseqüències demogràfiques dels inicis de la crisi.

2010. Comença el canvi de tendència, l'increment de població s'accelera

L'any 2010 va marcar el primer canvi de tendència: la població de Sant Antoni de Vilamajor es recuperà interanualment de 107 persones, mentre que Sant Pere tornava també a revifar arribant a 141 habitants més per any.

Variació interanual absoluta de la població (*) dels municipis de Vilamajor: 2007-març 2012
(*) La gràfica representa la variació interanual de les mitjanes mòbils anuals mes a mes de la població empadronada a cada municipi. En tractar-se de sèries desestacionalitzades, marquen millor la tendència de la variació de la població que els increments absoluts entre dues dades. Veure nota al peu de l'article.

2011: una nova recaiguda

No obstant, a partir de 2010, Sant Antoni no va poder mantenir els recuperats ritmes de creixement, i mes a mes tornava a perdre pistonada, fins l'octubre de 2011, quan va tornar a situar-se en un pobre creixement interanual mig de només 59 habitants.
A Sant Pere de Vilamajor el fenòmen discorria en paral.lel, desaccelerant el seu creixement fins situar-se per sota de 100 habitants/any en el darrer trimestre de l'any passat.

Octubre de 2011: la població de Sant Antoni inicia una clara acceleració, però continua desaccelerant-se a Sant Pere de Vilamajor

A partir d'aquest moment (octubre 2011) Sant Antoni comença una convincent recuperació de la població, esgarrapant increments mitjos anuals mes a mes superiors, que s'han consolidat aquest passat mes de març fregant un increment anual mig de quasi 100 habitants més. A Sant Pere, ne canvi, no ha cessat la desacceleració del creixement poblacional en els darrers sis mesos, i a març de 2012 es marca un mínim històric de creixement anual mig de només 63 habitants.

Han canviat així les tornes, doncs feia tres anys que la població de Sant Pere creixia més que la de Sant Antoni en termes interanuals promig (des de finals del 2008 fins gener de 2011).

El canvi de cicle en la tendència de recuperació de la població a Sant Antoni sembla ara per ara ferma, com igualment apareix ferma la continuitat de la desacceleració a Sant Pere de Vilamajor en els propers mesos. Curiosament, el creixement invers en els dos municipis neutralitza des d'octubre de 2011 el creixement conjunt, que s'estabilitza entre els 160-170 habitants de creixement mig interanual (veure gràfica següent).

L'evolució interanual de l'increment desestacionalitzat de la població del conjunt de Vilamajor ens dóna una perspectiva molt interessant de les diferents fases que estem patint:

Variació interanual absoluta de la població (*) conjunta dels municipis de Vilamajor: 2007-març 2012
(*) Veure nota al peu de la gràfica anterior.

Fixeu-vos cóm de semblant és la gràfica amb l'evolució general del PIB, i a l'hora cóm d'uns 400 habitants més arribant a Vilamajor cada any en els temps de la bombolla, ara estem a menys de la meitat.

Actualment -març de 2012-, la població total de Vilamajor arriba ja a 10.046 habitants empadronats, 4.318 a Sant Pere i 5.728 a Sant Antoni.

Evolució de la població dels municipis de Vilamajor al mes de març de cada any

Sembla que, tot i en mínims de creixement, el parc d'habitatges plurifamiliars disponibles està sent la clau per a la continuació de moviments migratoris amb destinació a Sant Antoni de Vilamajor, mentre que a Sant Pere sembla ja esgotada la conversió de segones en primeres residències, clau de la recuperació poblacional en els moments de crisi. El parc d'habitatges disponibles que queden a Sant Pere són cases unifamiliars de segona mà, molt més cares d'adquisició i de manteniment que els habitatges disponibles a Sant Antoni, plurifamiliars i amb bona oferta d'habitatge nou.

El mercat immobiliari predominat per segones residències en el cas de Sant Pere de Vilamajor explica el comportament de l'evolució la població empadronada en aquest municipi, mentre que a Sant Antoni de Vilamajor es mantenen variables més normalitzades.

Nota: Les dades analitzades corresponen als padrons de població dels municipis. Les dades mensuals són estimades a partir de dades indirectes, reequilibrades a desembre de cada any amb els padrons oficials. La dada de març de 2012 no és estimada, sinò real, procedent dels padrons municipals provisionals a aquesta data proporcionats pels respectius Ajuntaments.

Vull agraïr als ajuntaments de Sant Pere i de Sant Antoni de Vilamajor la seva inestimable colaboració en facilitar-me dades numèriques del padró actualitzades.