Últims articles:

3/6/11

Al maig l'atur a Sant Antoni s'estabilitza, i és atípic a Sant Pere de Vilamajor


El mes de maig és un mes en què l'atur ha de baixar naturalment, i continuar baixant fins el juliol. Per aixó les dades de l'atur a Catalunya i a Espanya no poden tenir triunfalismes, en constatar-se, lamentablement, que estem encara pitjor que l'any passat, és a dir, l'atur continua augmentant, malgrat que la població activa continua retinguda.

Evolució interanual relativa de l'atur als municipis de Vilamajor. Comparació amb Catalunya

A Vilamajor, on a Sant Pere es porten dotze mesos sense creixements (desestacionalitzant les dades) mentre que a Sant Antoni encara té una inèrcia a crèixer, el mes de maig s'ha tancat amb uns excel.lents resultats a Sant Antoni (dic excel.lent per la reducció, no per el saldo que queda) en haver baixat de 15 persones respecte el mes passat. En canvi a Sant Pere, l'atur ha tingut un comportament contracíclic, degut a la incidència de la Setmana santa en el mes d'abril, i ha repuntat de 16 persones en un sol mes, un dels pitjors registres mensuals.

Evolució comparada de l'atur als municipis de Vilamajor
 

Evolució mensual comparada de l'atur a Sant Antoni de Vilamajor

Evolució mensual comparada de l'atur a Sant Pere de Vilamajor 

En el què portem d'any, l'atur ha crescut una mitjana de 2 persones respecte l'any anterior a Sant Pere i de 36 aturats més a Sant Antoni. 
En canvi, però, en el què portem d'any l'atur ha crescut de 40 persones a Sant Pere, la cota històrica més alta (l'any passat només havia incrementa de 6 persones), i a Sant Antoni només de 3 persones, exactament el mateix que va crèixer en els primers cinc mesos de 2010. Aquest comportament fa que a Sant Antoni s'estigui ja molt a prop de l'estabilització, que podria arribar a finals de l'estiu, mentre que no acaba d'espatllar del tot la contenció de l'atur a Sant Pere, que ja porta tot un any seguit en aquest municipi.

Evolució acumulada de l'atur des de finals de desembre de l'any precedent. Sant Antoni de Vilamajor

Evolució acumulada de l'atur des de finals de desembre de l'any precedent. Sant Pere de Vilamajor

L'important trenacament dels cicles normals a Sant Pere fa de mal pensar i pot ser que s'estigui trencant la tònica d'estabilització de l'atur en aquest municipi, i cal esparar els propers tres mesos per veure cap on evoluciona.

En canvi a Sant Antoni es confirma tímidament la contenció de l'atur, per bé que encara superant lleugerament les cotes màximes històriques.

A mig termini, amb tota la prudència d'aquest tipus de prediccions, es podria arribar a finals d'any amb una definitiva estabilització de l'atur als municipis de Vilamajor, però quedaria en unes xifres de més del doble de les què existíen 3 anys enrera.

L'escenari a larg termini és dessolador doncs degut a l'augment progressiu de la població, fins el 2015 no es devallarà de la xifra conjunta de 600 aturats de mitjana anual als municipis de Vilamajor, quan abans de la crisi (per bé que amb una població molt inferior) el promig anual es situava per sota dels 300 aturats, xifra que és improbable que ja mai més es torni a veure en aquestes contrades.