Últims articles:

12/9/11

La Seguretat Social entra en dèficit al mes de juliol


Per primera vegada, el Sistema de la Seguretat Social espanyol ha entrat en dèficit de tresoreria.
Ha passat aquest mes de juliol, quan el saldo de caixa no financer ha arribat a un saldo negatiu de 867,76 milions d'Euros. La Seguretat Social ha hagut d'endeutar-se de 826,55 milions d'Euros per eixugar aquest dèficit.

Al mes de juliol de l'any passat, el saldo de caixa no financer va ser positiu de 3.294,55 milions d'Euros.

Evolució del saldo de caixa no financer del Sistema de la Seguretat Social. Dades anuals acumulades al mes de juliol de cada any

Us preguntareu perquè aquesta dada no ha estat publicada als mitjans. Jo també, però són dades oficials.

De la seva banda, el saldo corrent en termes econòmics (ingressos menys despeses corrents) ha assolit al juliol la xifra acumulada durant l'any de 3.284 milions d'Euros, la meitat que l'any passat i una quarta part que la dada de juliol de 2008. Cal apreciar, però, que fins al juliol, en el què portem d'any, l'Estat ha aportat 5.990 milions d'Euros de cotitzacions a la Seguretat Social per compte dels aturats, amb càrrec als Pressupostos de l'Estat, és a dir que no surten pròpiament de les cotitzacions de treballadors.

Les despeses estan creixent a un ritme d'uns 1.500 milions d'euros anuals, mentre que els ingressos estan estancats. Si l'ocupació no es recupera (i a més tenint en compte que bona part de les noves contractacions es fan amb quotes bonificades) a aquest ritme el sistema entraria en fallida econòmica a principis de l'any 2013, és a dir, que les cotitzacions a la Seguretat social no cobriríen les pensions. El retard d'un any en la recuperació de l'ocupació fan cada cop més proper aquest esdeveniment.

Actualment (juliol de 2011), els 17.637.000 cotitzants a la Seguretat Social mantenen amb les seves quotes els 8.822.000 pensionistes del sistema contributiu i els 448.000 del sistema no contributiu. (Al mes d'agost d'enguany es van perdre 137.000 cotitzants respecte al juliol, i es dóna la circunstància que al juliol de 2009 s'arribà al rècord històric de cotitzants, amb 19.493.000, just 2.000.000 més que a l'agost de 2011. Aleshores els pensionistes contributius eren 225.000 menys que actualment).

El Fons de Reserva de la Seguretat Social, que acumula a juliol uns 67.000 milions d'Euros, cobreix les pensions per a sis mesos. La major part d'aquest fons està invertit en Deute Públic de l'Estat.

Cal recordar que el Sistema es fa càrrec de les pensions de jubilació, viudetat, invalidesa i altres prestacions, i què es financia amb les cotitzacions dels treballadors al sistema de la Seguretat Social. A banda, fora dels pressupostos de la Seguretat Social, dels pressupostos de l'Estat es gastaran enguany uns 30.000 milions d'Euros en prestacions per desocupació, la meitat de les quals no contributives. Això significa que més d'un 20% dels Pressupostos de l'Estat es destinen a pagar prestacions per desocupació, a banda del 15% que es destina a pagar els interessos dels més de 600.000 Euros (més de 4 vegades els pressupostsos anuals) del deute que la disbauxa ha acumulat.

A Alemanya s'estan plantejant ja pujar l'edat de jubilació dels 67 fins als 69 anys.