Últims articles:

1/6/08

La bombolla immobiliària es desinfla a Vilamajor

L'any passat, a Vilamajor es van acabar 175 habitatges de nova construcció (que permeten augmentar els residents en unes de 450 persones).

Aquest nombre d'habitatges és un 21% inferior al de l'any 2006, que va marcar un rècord històric.


Però la febre de la totxana i el peixalcoba típica del nostre territori no s'acaba pel moment, doncs el 2007 es van presentar 149 projectes de nous habitatges. Aquesta dada és gairebé la meitat que la de 2006, quan es van presentar 290.

Les dades, no obstant, diferencien el comportament dels dos municipis vilamajorencs:

A Sant Pere, "l'eurototxo" es posa poruc davant l'inici del nou POUM -no sigui que ara sí que es prohibeixi construir en els barrancs que queden- i, "fitxa a terra no fa guerra" es presenten 140 noves llicències al 2005, just el doble de l'any precedent. Al 2006 aquesta situació es resitua, baixant espectacularment a només 54 nous projectes. Finalment, l'any passat es redueixen les noves llicències al mínim històric del darrer decenni, amb nomès 36 projectes iniciats.

De fet la frenada és important, doncs ja portem dos anys consecutius en què els habitatges començats són molt inferiors al nombre d'habitatges acabats.

Habitatges acabats i projectes visats. Sant Pere de Vilamajor

A Sant Antoni, al 2007 la bombolla d'argila i ciment es desinfla fins 113 nous projectes d'habitatges, també la xifra més baixa dels darrers anys, quan l'any anterior, propiciat també pel seu POUM, se'n van projectar més del doble (236), i acabant-se un bon grapat, exactament 142 nous habitatges.
Al 2007 es dóna la circumstància de què a Sant Antoni s'han finalitzat tants habitatges com habitatges s'han projectat.

Habitatges acabats i projectes visats. Sant Antoni de Vilamajor

De fet, degut a les expectatives especulatives dels respectius POUM's, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor es porten un decalatge d'un any. (Vègi's la diferència entre habitatges començats i habitatges finalitzats en cada municipi).

La caiguda en els edificis posats al mercat (cèdules d'habitabilitat concedides), acusa a Sant Antoni de Vilamajor l'orgia del 2006 (29% menys respecte l'any anterior), situació més normalitzada a Sant Pere de Vilamajor (creixement pràcticament nul).

Cèdules d'habitabilitat concedides. Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor

De tots aquests habitatges acabats: quants estan buits?

Es pot estimar que a finals de 2007 hi havia a Vilamajor uns 500 habitatges en curs de construcció (120 a Sant Pere i 380 a Sant Antoni de Vilamajor). Aquest estoc porta baixant dos anys consecutius a Sant Pere i s'ha congelat a Sant Antoni de Vilamajor, en aquest municipi després de l'escalada imparable dels darrers anys.

Habitatges en curs de construcció. Vilamajor 1998-2007
Les gràfiques representen la diferència acumulada, a partir de 1998 fins 2007, entre els habitatges iniciats i els acabats en cada municipi. És equivalent als habitatges en procés de construcció al final de cada any.

Dels habitatges en curs de construcció: que en faran?