Últims articles:

6/2/12

Evolució i diferències demogràfiques dels municipis de Vilamajor


Piràmide de població de Sant Antoni de Vilamajor. Evolució 2000-2011


Piràmide de població de Sant Pere de Vilamajor. Evolució 2000-2011
Nota: Les dades es refereixen als padrons a 1 de gener de l'any següent, és a dir, les de 2011 són les del padró a 1-1-2012.

Els models migratoris dels dos municipis són marcadament diferents, més equilibrat en termes de trams d'edat a Sant Antoni de Vilamajor.

A Sant Pere les migracions han creat un buit en els trams d'edat del jovent (de 15 a 24 anys) que es va projectant sense remei amb el pas dels anys (un "forat demogràfic"). Per contra, l'exagerada proporció de la població de Sant Pere en els trams d'edat intermedis (de 35 a 49 anys) provocarà en un termini de 20-30 anys una exagerada proporció de població jubilada.

A Sant Antoni de Vilamajor, on també es dóna una important immigració neta, el creixement és molt més equilibrat, distribuïnt-se al llarg de tots els trams d'edat. També és cert que el punt de partida demogràfic de fa 10 anys estava sensiblement més complert a Sant Antoni.

L'estructura residencial i d'habitatge de Sant Pere de Vilamajor, directament vinculada a l'ocupació de segones residències ("torres") com a primers habitatges, i la pràctica inexistència d'oferta immobiliària asequible, impideix la fixació de població jove en el municipi, fets que no passen a Sant Antoni de Vilamajor.

Comparació de les piràmides de població dels municipis de Vilamajor i la comarca del Vallès Oriental. 2011 (*)
(*) Les dades de Sant Pere i de Sant Antoni de Vilamajor es refereixen a 1-1-2012, mentre que les del Vallès Oriental són a 1-1-2011.

La comparació dels dos municipis amb el conjunt de la comarca referma l'evidència d'un saldo migratori més important a Vilamajor, que condiciona, en el cas de Sant Antoni, un pes major dels infants entre 5 i 14 anys i també en els adults de 30 a 39 anys respecte el conjunt de la comarca.


Es poden apreciar també els desequilibris relatius de la població de Sant Pere de Vilamajor per trams d'edat.


Nota: les dades base corresponen als padrons provisionals a 1-1-2012. Font: Ajuntaments respectius, als quals agraïm les dades facilitades.