Últims articles:

5/9/12

L'atur a l'agost: es consoliden les males dades


El mes d'agost s'ha saldat a Vilamajor amb 807 persones apuntades als registres de l'atur. Es consolida així la greu situació iniciada ja fa un any doncs el llistó passa de les 800 persones.

Evolució de l'atur a Vilamajor (Sant Pere i Sant Antoni)
En negre, evolució desestacionalitzada (mitja mòbil anual).

Per municipis, els cicles estacionals són asimétrics, de manera que tradicionalment l'atur tendeix a disminuïr a Sant Pere i a augmentar lleugerament a Sant Antoni.

Evolució comparada de l'atur als municipis de Vilamajor
 
A Sant Pere, la bona evolució que es va mantenir d'octubre de 2010 fins a l'agost de 2011 sembla definitivament trencada, i l'atur al municipi reprèn amb intensitat al llarg del present any. A Sant Antoni, la negativa evolució és més sostinguda però el dil.latat desgast fa que a l'agost, amb 469 persones en atur, es marqui un nou récord històric.

Evolució anual de l'atur a Sant Pere de Vilamajor
 
 Evolució anual de l'atur a Sant Antoni de Vilamajor
 
El creixement interanual de l'atur en els dos municipis (16-17%) ve superant des de fa tot just un any al creixement que es dóna en el conjunt de Catalunya (6-7%) fet que fa pensar que la tendència más negativa es mantindrà alguns mesos més.

Evolució interanual relativa de l'atur als municipis de Vilamajor; comparació amb Catalunya
En termes desestacionalitzats, l'evolució a Sant Pere de Vilamajor és més negativa, amb una mitja anual de 54 persones més aturades a l'agost respecte un any abans, mentre que a Sant Antoni es modera en un creixement de "només" 42 persones més aturades en promig respecte un any abans. La comparació respecte el bon comportament de l'atur que s'havia mantingut a Sant Pere fins a finals de l'estiu de l'any passat fa que augmenti més en aquest municipi en termes interanuals desestacionalitzats, situació que es moderarà a la baixa en els propers mesos, probablement en sentit invers a l'evolució de l'atur a Sant Antoni de Vilamajor.

Evolució absoluta del promig anual d'aturats als municipis de Vilamajor
 
L'evolució a curt termini no és gaire optimista, doncs a partir d'ara i fins a final d'any l'atur tendeix normalment a crèixer en els dos municipis. En tot cas es tancarà l'any mantenint un promig de més de 800 persones en situació d'atur.