Últims articles:

14/3/11

Els marges de distribució de la benzina a Espanya, dels més cars d'Europa

Aquesta setmana, la Comissió Nacional de la Competència del Govern espanyol ha publicat un interessantíssim estudi sobre el mercat de la benzina a Espanya, en comparació amb la resta de paísos de la Unió Europea.

La conclusió global és molt clara: els espanyols paguem 1.600 milions d'Euros l'any més per la benzina que França, en termes comparatius.

Qué passa a Espanya que paguem la benzina més cara que a França o Alemanya? Doncs l'informe és també contundent: per la manca de competència en el mercat del petroli a Espanya.

Veiem-ho gràficament. Si analitzeu els resultats i les dades, us sorprendran:


Evolució del Preus abans d'impostos (PAI) de la benzina 95 i del gasoil auto a Espanya. Euros/1.000 litres

Evolució del diferencial en els Preus Abans d'Impostos (PAI) del Gasoil a Espanya respecte França i Alemany. Euros/1.000 litresEvolució del diferencial en els Preus Abans d'Impostos (PAI) de la Benzina 95 a Espanya respecte França i Alemany. Euros/1.000 litres

Evolució del promig anual dels difefencials de preu de les benzines auto a Espanya respecte França, Alemanya i el conjunt de la UE, en més preu a Espanya. Euros/1.000 litres

Evolució dels marges de distribució (Preu Abans d'Impostos menys Costos de distribució) a Espanya i comparació amb la UE. Euros/1.000 litres
GNA: Gasolina 95. GOA: Gasoil auto

Evolució del marges de distribució del Gasoil a Espanya comparats amb d'altres països d'Europa. Euros/1.000 litresEvolució del marges de distribució de la Gasolina 95 a Espanya comparats amb d'altres països d'Europa. Euros/1.000 litres

Concentració del mercat del refinat de benzines a Espanya i a d'altres països d'Europa. 2009
HHI: Índex Herfindahl–Hirschman o indicador de concentració de les cinc principals operadores de cada país.

Evolució del nombre d'estacions de servei i quotes de mercat per marques de les estacions de servei a Espanya

Concentració del mercat de la distribució de benzina a Espanya comparada amb la d'altres pïsos d'Europa. 2009
c3: Suma de les quotes de mercat de les tres principals distribuidores.
HHI: Índex Herfindahl–Hirschman o indicador de concentració de les cinc principals operadores de cada país.

El què guanyen de més les petrolieres espanyoles, ho perd l'Estat d'impostos, preu per peu.  Cada  any consumim a España prop de 6 milions de Tonelades de benzines. Més de 1.000 milions d'Euros cada any que, preu per preu, guanyen les petrolieres espanyoles perquè l'Estat els ho regala.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo pensava que el preu de la benzina era una manera molt efectiva de pagar impostos indirectes. El marge de les petroleres no es pas, ni de lluny, el mes important al preu final d´un llitre de combustible.

Vilamajor Opina ha dit...

Tens tota la raó, i de fet a Espanya es paguen impostos per sota de la mitjana d'Europa (si t'interessen les dades d'aquest tema, te les puc fer arribar).

En qualsevol cas, queda clar que, pagar per pagar, els conumidors, la benzina, es tracta de repartir els beneficis entre l'estat i les petrolieres. ni que sigui aquest cèntim i excaig per litre de més que cobren les petrolieres, personalment prefereixo que s'ho quedi l'Estat.