Últims articles:

26/3/11

Catalaunya manté més de 200.000 pensionistes d'arreu de l'Estat


El Sistema de la Seguretat Social es nodreix dels ingressos per cotitzacions a la Seguretat Social que fan empreses i treballadors, i es destina a pagar les pensions, per jubilació, per viudetat, per invalidesa permanent, per maternitat, i les pensions no contributives al sistema.

Els pressupostos de la Seguretat Social van a banda dels pressupostos de l'Estat.
Per a què us feu una idea, els pressupostos de la Seguretat social són per al 2011 de 128.540 milions d'ingressos, contra uns ingressos de l'Estat (bàsicament impostos i taxes) de 119.390. és a dir que els pressupostos de la Seguretat Socail superen els ingressos no financers de l'Estat. En conjunt, com es veu, més d'un 20% del PIB.

Es parla molt de les balances fiscals, és a dir el què ingressa l'Estat dels imposstos de cada CCAA i el què retorna en inversuions o finançament, però poc es parla d'una altra balança fiscal, la del sistema de la Seguretat Social, que com heu vist, supera en ingressos els pressupostos de l'Estat.

Doncs bé, després de molt buscar, per fi he aconseguit les dades oficials de les liquidacions dels pressupostos de la Seguretat Social per CCAA, i els resultats són sorprenents.

Fins ara només s'han publicat els resultats fins 2008, però ja es veu el què està passant: com sempre, en unes comunitats es gasta més (en pensions) delq uè es recapta (via cotitzacions a la Seguretat Social), i per tant una part dels ingressos d'algunes comunitats serveiexen per mantenir les pensions d'altres comunitats. Aquí teniu els resultats, corresponents a 2008:

Resultats de les liquidacions dels pressupostos de la Seguretat Social per CCAA. 2008
Dades en milions d'Euros.

Com es pot veure, Catalunya reparteix més de 2.000 milions d'Euros (al 2008) a la resta de CCAA. Astùries és la comunitat més deficitària, doncs només aporta 2.252 milions amb cotitzacions d'empreses i treballadors, i en canvi reb pensions per 3.783 milions, consumint 1.530 milions dels excedents d'altres Comunitats. En termes absoluts, Galícia també reb 1.506 milions més del qua aporta (un 30% més) i Castella-Lleó 1.276 milions de dèficit (27%). Sorprenentment, el Païs Basc es beneficia de 748 milions, doncs té un déficit de 748 milions. Fixeu-vos com les Illes Canàries i les Balears tenen excedents positius, al igual que Mùrcia i la C. Valenciana. Andalusia queda equilibrada al 2008.

Així doncs, fins al 2008, uns 2.000 milions d'Euros anuals del nostre esforç tributari (cotitzacions a la Seguretat Social) van a parar a la resta de CCAA, i des de Catalunya mantenim una part dels pensionistes de la resta de l'Estat (més de 200.000 pensionistes).
Això any rera any, perquè ara per ara la caixa única de la Seguretat Social no és negociable.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquesta informació em sembla molt llógica. Si Catalunya pertany a l´Estat Espanyol així es fa el repartiment económic. No veig jo als partits governants, ja sigui a Espanya, ja a Catalunya que hagi un interés significatiu per canviar aquesta relació.