Últims articles:

5/9/08

L'estructura sectorial empresarial a Vilamajor

Les dades del Registre d'Empreses de la Seguretat Social ens dóna una imatge actualitzada de les empreses inscrites en els municipis.
L'estat a finals del segon trimestre de 2008 era de 119 empreses censades a Sant Pere de Vilamajor i de 151 a Sant Antoni.

Per sectors la comparació és la següent:

Estructura sectorial de les empreses de Vilamajor. Juny 2008

Tot i tenint en compte que es tracta de nombre d'empreses, i que per tant hi ha empreses de diferents dimensions, s'observa que el nombre d'unitats empresarials dedicades a la indústria és sensiblement superior a Sant Antoni (20 contra 7). També supera Sant Antoni en nombre d'empreses del sector serveis (100 contra 71). En canvi, el nombre d'empreses de la construcció és lleugerament superior a Sant Pere de Vilamajor (32 contra 27).

La situació actual, però, prové d'una evolució contínua en els darrers anys, com es pot observar en la gràfica següent:

Evolució del nombre d'empreses de Vilamajor. Març 2005-Juny 2008
Sant Pere de Vilamajor ha tingut, com es pot veure, un important creixement en el nombre d'empreses instal.lades al municipi (creixement net de 50 empreses en tres anys), que contrasta amb l'estancament de Sant Antoni de Vilamajor (increment net de només 10 empreses en tres anys).

L'anàlisi sectorial de les respectives evolucions ens dóna més pistes d'aquest fenòmen:

Evolució del nombre d'empreses, per sectors, de Vilamajor. Març 2005-Juny 2008
Sant Antoni de Vilamajor
Sant Pere de Vilamajor
Com era d'esperar, el pes del sector serveis és determinant per explicar la variació en el nombre d'empreses de cada municipi, doncs el dinamisme de Sant Pere (s'ha duplicat el nombre d'empreses de serveis en dos anys) ha estat molt important en el passat immediat, mentre que a Sant Antoni el nombre total d'empreses de serveis pràcticament no ha variat en els darrers dos anys.

És interessant constatar com ja s'observa en el segon trimestre una decaiguda, lleugera, del nombre d'empreses dedicades a la construcció.

Una altre dada al respecte de l'activitat empresarial endògena, prové dels treballadors per compte propi (autònoms), que si be en general constitueixen empreses unipersonals o amb poca estructura organitzativa, són tamateix importants per tal d'estudiar l'estructura empresarial d'un territori.
A finals del segon trimestre de 2008, hi havia a Sant Pere de Vilamajor 470 persones ocupades per compte propi, per 603 a Sant Antoni de Vilamajor, una diferència relativa equivalent a la existent en el nombre d'empreses total (27-28% superior a Sant Antoni).

Estructura sectorial dels treballadors per compte propi de Vilamajor. Juny 2008
Les diferències són similars a les existents en el nombre d'empreses, per bé que en el cas dels autònoms, les xifres dels sectors agrari i de la construcció són gairebé idèntiques en els dos municipis.

A diferència d'alló que passava en l'evolució del nombre d'empreses, el d'autònoms ha tingut en els darrers anys una evolució paralel.la, a l'alça continuada, en els dos municipis (per bé que la diferència existènt a principis de 2005 -153 autònoms- s'ha corregit fins 133 en aquests tres anys i mig):

Evolució del nombre de treballadors per compte propi de Vilamajor. Març 2005-Juny 2008

Analitzant els sectors, tanmateix el pes i la evolució dels serveis és determinant per explicar l'evolució dels autònoms en ambdós municipis, amb creixements absoluts molt igualats:

Evolució del nombre de treballadors per compte propi, per sectors, de Vilamajor. Març 2005-Juny 2008
Sant Pere de Vilamajor
Sant Antoni de Vilamajor
És d'apreciar l'estabilitat dels autònoms dedicats a la construcció a Sant Antoni de Vilamajor, observant-se una major implantació a Sant Pere, que darrerament iguala la xifra de Sant Antoni de Vilamajor en aquest segment.

Com es pot apreciar en les gràfiques següents, l'estructura sectorial dels treballadors per compte propi és molt similar en ambdós municipis:

Estructura sectorial dels treballadors per compte propi de Vilamajor. Juny 2008
Sant Pere de Vilamajor

Sant Antoni de Vilamajor
En general aquesta estructura està força equilibrada, per bé que la construcció està uns 5 punts sobredimensionada, en perjudici de les activitats industrials. (Les característiques residencials de Vilamajor, fan, no obstant, que aixó no pugui ser considerat alarmant).

Com conclusió global es pot afirmar que, pel moment, Sant Pere de Vilamajor està tenint una major atracció per a la instal.lació d'activitats empresarials que Sant Antoni; ambdós municipis es comporten de manera molt similar pel que fa a la instal.lació de treballadors per compte propi.


Font de les dades: Departament de Treball de la Generalitat amb dades de Institut Nacional de la Seguretat Social.