Últims articles:

4/12/09

Caracterització dels aturats de Vilamajor

Quan parlem de l'atur sovint ens aturem només a les xifres. En aquest article ens acostarem a les persones i analitzarem les característiques de les persones que estan a l'atur als municipis de Vilamajor.
Això ens permetrà, a més analitzar les diferències entre Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajoir. Les dades són del mes d'octubre de 2009.


Sexe i Edat:Les dones són el major col.lectiu d'aturats a Sant Pere (56%), mentre que a Sant Antoni ho són els homes (52%).

Per edats la segmentació és molt similar en els dos municipis, sent el col.lectiu major entre els 35 i 39 anys d'edat. Gairebé la meitat dels aturats tenen 40 o més anys.

Durada de la situació d'atur i Grau d'ocupabilitat:

En tots dos municipis, una tercera part dels aturats porten meys de 3 mesos a l'atur. Una quarta part dels aturats de sant Pere porten més d'un any a l'atur, per un 29% dels aturats de Sant Antoni en aquesta situació.

L'atur de curta durada és similar a la proporció del conjunt del Vallès Oriental; en canvi el de llarga durada és més baix a la comarca (20%).

Més de la meitat dels aturats (un 53% a Sant Pere i un 58% a Sant Antoni) tenen baixa o molt baixa ocupabilitat, fet que coincidiria amb l'atur estructural, que és aproximadament de 150 persones a Sant Pere i de 200 a Sant Antoni.

La proporció és similar a la què es dóna al vallès Oriental en el seu conjunt.

Nivell de formació:


Típicament, la majoria dels aturats tenen una formació mitjana, equivalent a Batxillerat (al Vallès Oriental aquesta proporció és superior, del63%). És d'assenyalar però l'importanat contingent de titulats de Formació Professional a Sant Pere, que arriben al 20% dels aturats totals, molt per sobre de l'11% que aquest col.lectiu representa a Sant Antoni de Vilamajor, que està més en la línia del Vallès Oriental.

Els titulats universitaris representen tot just el 10% de les persones en situació d'atur (6% en el conjunt del vallès Oriental)

Sector econòmic i ocupació:


En consonància amb l'ocupació en general, el sector serveis és el que acumula un major nombre i proporció d'aturats, que arriba a 2/3 parts en el cas de Sant Pere de Vilamajor. La construcció, molt igulada en els dos municipis, arriba tot just al 13%, a l'hora que els aturats de primera ocupació són el 5% dels aturats. Les proporcions són equivalents a les del conjunt de la comarca.

Com es pot apreciar, els aturats de la indústria superen als de la construcció, també en el conjunt de Catalunya.


El col.lectiu de treballadors no qualificats acapara el 30% de les ocupacions en atur, destacant 1/6 part d'aturats amb ocupació de caràcter administratiu. Al Vallès Oriental els aturats amb ocupació de treballadors no qualificats representen el 38%, i els treballadors administratius, el 14%.

Nacionalitat:

Les dades dels dos municipis estan en consonància amb la respectiva proporció deresidents estrangers, sent d'assenyalar que el 36% dels aturats estrangers porten menys de 3 mesos a l'atur, i que un 30% dels estrangers aturats de Sant Antoni (15% a Sant Pere) ho són de llarga durada, i que el 68% dels de Sant Antoni tenen un grau d'ocupació baix o molt baix (54% a Sant Pere de Vilamajor). Al Vallès Oriental, 18 de cada 100 aturats són estrangers.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Carai quin treball i quina dont de dades. Felicitats pel bloc, és excel·lent!